Typisch Zweeds. Act like a local, bezoek de loppis

Loppis is het Zweedse antwoord op de Franse brocante die we allemaal zo goed kennen. Eigenlijk doen we daar de loppis mee te kort, het is veel leuker dan dat. Loppis is een afkorting van loppmarknad. Lesje Zweeds: “loppa” is een vlo en “marknad” een markt, een vlooienmarkt dus. De Zweden kennen loppis als verkooppunten van tweedehands spullen. Bij iemand thuis, in een klein schuurtje om de hoek of tijdens speciale evenementen. Het is een ontmoetingspunt voor de locals. Op en zaterdag 9 en zondag 10 december opent Dita Blom (links op de foto), bekend van Blomstertuga én bedenker van de Zweedse Kerstmarkt, een intieme loppishoek in de voormalige Suikerfabriek.

Terwijl je met je auto zoeft over de Zweedse wegen ontdek je in je ooghoek een bordje met daarop ‘loppis’. Menig onwetend toerist haalt z’n schouders op en tuft verder naar de volgende bestemming. Advies: trap de volgende keer (weliswaar voorzichtig) de rem in, verlaat de hoofdweg en volg het bordje. Heb je pech, dan kom je in een vervallen garage terecht met dito spullen. Heb je echter geluk, dan gaat je vintage hart onmiddellijk sneller stromen. Bij de loppis ontdek je de mooiste vondsten voor weinig. De loppis is niet alleen een goede plek om spullen te scoren, de dorpelingen komen hier tevens samen. Het kan dus maar zo dat je eindigt met een glaasje glogg en in gesprek raakt met een aardige Zweed.

Tijdens de Zweedse Kerstmarkt kun je een beetje proefdraaien. Dita Blom brengt hier haar beste vondsten samen. Hiermee heeft ze laatste jaren al honderden mensen blij gemaakt. Direct naast de loppis presenteert ze haar eigen bedrijf Blomstertuga. Een atelier in wol waar Dita Zweedse materialen en traditioneel band verkoopt, cursussen in Zweedse borduurtechnieken geeft en cultuur- en textielreizen naar Scandinavië organiseert.

Meer Blomstertuga
Klik hier

 

Hip én warm: Sheepy-slofjes en Sheepy-vachtjes

Sheepy.cc is de droom van eigenaresse Natasja Hebing. “Omdat mijn eigen verzameling schapenvachten nogal uit de hand liep en ik er niet genoeg van kon […]

Wold gaat internationaal als een raket

De dames van Wold veroveren stukje bij beetje de wereld. Zo maakte showUP al kennis met de Wold x Kadodesign kerstcollectie en ging ’t zelfs […]

Lieve kaarten en boomstamschilderijtjes van Sprankelhout

Je spot ze al in de KOKO TOKO store in Groningen, bij Kabinett in Leeuwarden en zelfs in Den Andel: bij Andledon Winkeltje. Op zondag […]

Mis het niet! Koop je Zweedse Kerstmarkt-tickets online

Direct online kaarten kopen