Typisch Zweeds. Act like a local, bezoek de loppis

Loppis is het Zweedse antwoord op de Franse brocante die we allemaal zo goed kennen. Eigenlijk doen we daar de loppis mee te kort, het is veel leuker dan dat. Loppis is een afkorting van loppmarknad. Lesje Zweeds: “loppa” is een vlo en “marknad” een markt, een vlooienmarkt dus. De Zweden kennen loppis als verkooppunten van tweedehands spullen. Bij iemand thuis, in een klein schuurtje om de hoek of tijdens speciale evenementen. Het is een ontmoetingspunt voor de locals. Op en zaterdag 9 en zondag 10 december opent Dita Blom (links op de foto), bekend van Blomstertuga én bedenker van de Zweedse Kerstmarkt, een intieme loppishoek in de voormalige Suikerfabriek.

Terwijl je met je auto zoeft over de Zweedse wegen ontdek je in je ooghoek een bordje met daarop ‘loppis’. Menig onwetend toerist haalt z’n schouders op en tuft verder naar de volgende bestemming. Advies: trap de volgende keer (weliswaar voorzichtig) de rem in, verlaat de hoofdweg en volg het bordje. Heb je pech, dan kom je in een vervallen garage terecht met dito spullen. Heb je echter geluk, dan gaat je vintage hart onmiddellijk sneller stromen. Bij de loppis ontdek je de mooiste vondsten voor weinig. De loppis is niet alleen een goede plek om spullen te scoren, de dorpelingen komen hier tevens samen. Het kan dus maar zo dat je eindigt met een glaasje glogg en in gesprek raakt met een aardige Zweed.

Tijdens de Zweedse Kerstmarkt kun je een beetje proefdraaien. Dita Blom brengt hier haar beste vondsten samen. Hiermee heeft ze laatste jaren al honderden mensen blij gemaakt. Direct naast de loppis presenteert ze haar eigen bedrijf Blomstertuga. Een atelier in wol waar Dita Zweedse materialen en traditioneel band verkoopt, cursussen in Zweedse borduurtechnieken geeft en cultuur- en textielreizen naar Scandinavië organiseert.

Digitaal magazine
Dita klimt ook met regelmaat in de pen! Een boordevol online magazine is het gevolg. Recent gaf ze haar vierde nummer uit, volledig geïnspireerd op het Zweedse Advent en het Luciafeest. Met: recepten, zelf-maak-ideeën en inspiratie voor een huis in Scandinavische kerstsfeer. Klik hier om door het magazine te bladeren.

Meer Blomstertuga
Klik hier

 

Lagom: Zweedse geheim voor gelukkig leven verpakt in een boek

Lagom is misschien wel dé Scandinavische lifestyle-trend van 2017. Net als bij de Deense Hygge, ook al zo’n fenomeen, draait het deze Zweedse levensfilosofie allemaal […]

Ongerept en avontuurlijk Zweden met Hem62

Ton en Suzanne van Hem62 schrijven unieke reisgidsen over Zweden én maken hiermee hun debuut tijdens de Zweedse Kerstmarkt 2017! Hem62 is te danken aan de […]

Ode aan de Zweedse kruiswoordpuzzel op kerstmarkt

Ze zijn wereldwijd net zo bekend als ABBA, de IKEA en kroonprinses Victoria: de Zweedse kruiswoordpuzzels. Al snel na de introductie van de kruiswoordpuzzel decennia […]