WHAT’S NEW? | Ontdek de debutanten op de Zweedse Kerstmarkt (2018)

De Zweedse Kerstmarkt groeit net zo snel als de kilo’s er tijdens de decembermaand aanvliegen. De Suikerfabriek in Groningen herbergt op 8 en 9 december meer shops dan ooit: 95 maar liefst! Je ontdekt er niet alleen de vertrouwde namen, de Zweedse Kerstmarkt 2018 telt ook 39 nieuwkomers. Het zijn smaakmakers, duurzame adresjes, echte vakmannen- en vrouwen, liefhebbers van Scandinavisch design en nog heel veel meer. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn dol op de (Zweedse) kerst. Scroll mee en ontdek een selectie van de “nieuwe buren”.

 

1. PENTIK

Als je credo “Gezellig Scandinavisch” is dan mag een deelname aan de Zweedse Kerstmarkt eigenlijk niet op je lijstje ontbreken. PENTIK is er dan ook bij dit jaar! Het populaire Finse merk biedt unieke keramiek en textiel geïnspireerd door de natuur van Scandinavië. De Pentik-touch vindt haar midden tussen de minimalistische Scandinavische stijl en de meer huiselijke en warmere stijl. Alle producten komen rechtstreeks uit haar eigen fabriek in het noorden van Finland. Normaliter worden ze o.a. verkocht in de geliefde Pentik-shop in hartje Utrecht, nu is daar – speciaal voor de Zweedse Kerstmarkt – het uitstapje naar Groningen!

Meer wonen en lifestyle:
Blikfang, Oosterom Verlichting en Wonen, mefrouw’s eco-shop, TheResales, Vlechtjes en bretels, Van René, Thuis bij Kaat, s j o d d y – by an10 en TheDaysShop.

 

2. Rå Økoligisk Salatbar

Ze waren de pizza’s. broodjes doner en de vette happen tussen het studeren wel zat en waren toe aan iets gezonds. Bovendien hadden Till Constantin Lagemann en Trstan Niclassøn niet echt trek in een standaard bijbaan. Het idee voor Rå ontstond en eerder dit jaar was het grote moment daar: in één van de leukste straatjes van Groningen, de Oude Kijk in Het Jatstraat, opende ze de deuren van Rå økologisk salatbar. Rå staat voor rauw of onbewerkt en dit zie je terug aan de inhoud van de saladebar. Bijna alle groenten zijn biologisch.Tijdens de Zweedse Kerstmarkt nemen ze het Rå-gevoel mee naar de Suikerfabriek. Je scoort er bijvoorbeeld een kom kokos-gember soep, verse bio-thee en healthy verse juices.

Meer smaakmakers:
Dhana Chocolade, Geitenhouderij Ter Veen, Sapor Soghati, Theeschenkerij de Blauwe Heksenketel en Akkervarken.

3. What the Clock

De klok is misschien wel het meest bekeken voorwerp in het interieur. Soms maakt ‘ie je blij, want je hebt nog even de tijd. Een andere keer is het na een vluchtige blik hollen geblazen. Of je nu alle tijd of juist haast hebt, van de uurmakers van What the Clock word je instant helemaal gelukkig. Het frisse exemplaar heb je namelijk helemaal zelf samengesteld. What the Clock is een ontwerp van de Nederlandse designer Koen Meloen. Hij nam een degelijk Duits uurmechanisme als basis en ontwikkelde vervolgens een speciaal ‘configure-it-out-tool’. Hiermee bepaal je zelf de materialen, de kleuren, varianten en als kers op de taart kies je je eigen wijzers.

 

4. Forest Fragrances

De Zweedse Kerstmarkt staat voor een stukje hygge in kerstsfeer én brengt een ode aan de ambacht. Het is hiermee een smeltkroes van creatieve makers met de Zweedse en Scandinavische inslag. Zo’n typische vakvrouw is Anita van der Bos van Forest Fragrances, die op ambachtelijke wijze zeep maakt. Zeep voor je lichaam, voor je gezicht en zelfs voor je haar. De zeepjes van Forest Fragrances bevatten pure, plantaardige ingrediënten en zijn stuk voor stuk ware kunstwerkjes. In haar atelier in Groningen maakt ze naast zeep ook badzout, lippenbalsem, conditioner en geurkaarsen van ecologische sojawas.

Meer ‘handmade’:
Toortje Rocks, Anja’s Printsjes, St De Goede D(r)aad, Made by Hand houten woondecoratie, Skittering, Korau, SJOEK en Studio het Porseleinen Boek.

5. Boekhandel Riemer

Het wordt door velen betiteld als de mooiste boekhandel van het Noorden: Boekhandel Riemer. Met ruim 500 m2 aan boeken, puzzels, spellen en cadeauartikelen is het niet lastig om er heerlijk te verdwalen. Ondertussen haal je een verse bak koffie of thee bij de brasserie, om vervolgens weer met je neus in de boeken te duiken. Met nóg twee stores in Meppel en Amersfoort en het creëren van meerdere pop-up stores zit het familiebedrijf bepaald niet stil. Ook in het weekend van 8 en 9 december slaat team Riemer haar vleugels uit. Tijdens de Zweedse Kerstmarkt creëren de Riemers een pop-up bookstore annex brasserie waar je een pitstop maakt, bijtankt én meteen een boek, kookboek, kerstpuzzel of gezelschapsspel scoort.

 

6. Nestland

Mogen we Nestland scharen in de top van de leukste debutanten dit jaar? Getuige de indrukwekkende merken is een overtuigende “hell yeah!” het enige juiste antwoord. Eve Reincke is trotse vertegenwoordiger van meerdere merken uit Estland. Zo neemt ze bijvoorbeeld 100% wollen plaids en kussens mee van Woolish, biologische kinderkleding van Tjorven Kids en wollen kinderkleding van Wool in Love. Je scoort bij Nestland gegarandeerd een bijzondere outfit voor de kleine en vergeet tegelijkertijd niet jezelf met de blijmakers van Woolish.

7. Dalarna en Zo

Dalarna en Zo is een absolute must voor de échte Zwedengek, want het assortiment van eigenaresse Meriam Vennemann doet je aanvoelen alsof je in Zweden staat. Natuurlijk spot je Dalahäst in allerlei vormen en maten, het symbool van Dalarna en Zweden. Je haalt er Leksand knäcke en veel, heel veel andere Zweedse snuisterijen.

Meer fashion en lifestyle:
Jasjes van Joke, Kleingebleven, Patiss, Mutzi, Stolt!, Yubag and more en SÖT.

 

8. på dansk

Afgelopen mei klonk ‘ie: het definitieve startschot van på dansk. De gezichten achter het kakelversie bedrijf zijn Peter en Annemarie, échte liefhebbers van de Deense cultuur. Bij Denemarken denk je al gauw aan Deens design en dat zie je terug in de glaskunst, de houten kaarsenstandaards en de typisch Deense “Hoptimisten”. Speciaal voor de kerstperiode hebben ze hun Deense assortiment, voor de Denen de belangrijkste periode van het jaar, nog eens flink uitgebreid.

 

9. Celtic Treasure

Eigenaresse Aafke Helmholt van Celtic Treasure neemt je tijdens de Zweedse Kerstmarkt mee terug naar de tijd van de Vikingen, die hun oorsprong hebben in de noordkant van Scandinavië. Nu associëren we een Viking al snel met stoer en ruig, vroeger stonden ze vooral bekend als plunderende krijgers. Wat maar weinig weten is dat de Vikingen toch vooral ware ambachtslieden en handelaren waren. Aafke Helmholt laat zich met haar Celtic Treasure graag inspireren door deze vakmannen van weleer. Tijdens de Zweedse Kerstmarkt maakt ze haar debuut met sieraden, leren (riem)tassen, kinderzwaarden, schilden en riemen uit de tijd van de Vikingen.

 

Oldskool versus newskool

Ontdek hier de volledige line-up van de Zweedse Kerstmarkt 2018

© 2016-2021 | Zweedse Kerstmarkt is onderdeel van SIER Events B.V. | Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeld en ondersteund door Triati | Ontworpen door Studio Mike

Privacy statement | Foto's en videos