10x ingrediënten die de Zweedse Kerstmarkt de Zweedse Kerstmarkt maken

Jaarlijks genieten kerstliefhebbers van Zweedse gezelligheid tijdens de Zweedse Kerstmarkt. Met hun bezoek aan de Suikerfabriek in Groningen trappen zij op bijzondere wijze de kerstperiode (officieel: adventsperiode) af. Duizenden mensen kennen hiermee de Zweedse kerstformule, maar hé: dit betekent nog lang niet dat iedereen weet waar die Zweedse kerstformule nou eigenlijk voor staat. Daarom bij deze: 10 ingrediënten die de Zweedse Kerstmarkt de Zweedse Kerstmarkt maken.

1. Bijzondere shopadresjes

Waar het in de basis allemaal om gaat: de Zweedse Kerstmarkt herbergt écht de allerleukste shopadresjes. Geen dertien in een dozijn-producten, maar producten met een verhaal. Soms handgemaakt, altijd met passie verkocht. Dit maakt de Kerstmarkt dé stek om originele kerstcadeaus te kopen.

2. En vermenigvuldig dat keer 100

De Zweedse Kerstmarkt pakt uit in alle hoeken en gaten van de Suikerfabriek. Het herbergt hiermee zo’n 100 specialisten. Zij komen met Scandinavisch design voor je huis en kledingkast, echte Zweedse goodies, lifestylemerken en natuurlijk veel food.

3. Een ode aan de Noordse landen

We doen het als de Zweden, maar dan in Groningen. Met het samenstellen van de line-up wordt scherp gekeken naar het Zweedse, dan wel Scandinavische en creatieve karakter van de kerstmarkt. Dit betekent dat je hier geen Portugese tegel, Spaanse tapas of Italiaanse koffie scoort, maar allemaal producten met een Scandinavische en/of creatieve touch.

4. De glitters van de kerst versus de historie van de oude fabriekshallen

De bietencampagnes staan allang niet meer in de agenda van de Suikerfabriek, maar de historie is gebleven. Eén van de bijzondere kenmerken van de Zweedse Kerstmarkt is het grote contrast: het flikkerende rood en de over-de-top beleving van de kerst versus de industriële rust en historie van de Suikerfabriek. Gegarandeerd: dit ga je nergens anders vinden.

5. Heel veel Scandinavisch lekkers op het menu

Eten verbindt, zeker tijdens de kerst. Eten doe je tijdens de Zweedse Kerstmarkt op z’n Scandinavisch. Er staat geen Mexicaanse hap op het menu en ook geen Duitse bratwurst. Doe het als de Zweden en nuttig bijvoorbeeld een kop Scandinavische soep of eet je rond aan kanelbullar en natuurlijk de Zweedse ballen.

6. Stiekem neuriën en wiegen op fijne deuntjes

Waar eten verbindt, zorgt muziek voor sfeer. De Zweedse Kerstmarkt programmeert ook dit jaar een reeks kerstkoren. Extra bijzonder is de komst de afgelopen edities van een Lucia-kinderkoor. Zweedser dan dat ga je ‘m niet krijgen.

7. Een mooie kerst zit ‘m in de extra’s

De Zweedse Kerstmarkt blijft zich graag vernieuwen met als één doel: jou (lees: de bezoeker) blijven verrassen. Dat is immers het leukste wat er is. Het Inpakatelier, waar je je kerstcadeaus vorig én dit jaar gratis inpakt, wordt jaarlijks vergezeld door nog meer kleine en grote verrassingen.

8. “Hé, jij hier ook?”

Met het toenemende succes van de Zweedse Kerstmarkt is het evenement opgeklommen tot een gezellige smeltkroes waar je op zeker één, zo niet meerdere bekenden treft. Even gezellige smalltalk en weer door, je ‘moet’ immers’ wel de hele kerstmarkt ontdekken.

9. Zweedse kerstgezelligheid

De Zweedse Kerstmarkt is een prettige tegenhanger van het Duitse ‘geweld’. Net zo gezellig, maar verfijnder en meer industrieel qua opzet. Je gaat hier net zoveel kerstbomen spotten en ook wij zijn niet vies van flikkerende lampjes, maar de Zweedse Kerstmarkt is gewoonweg anders. Dat maakt het zo leuk.

10. Kerstvieren als de Zweden

De Zweden zijn gek op de kerst en hebben nogal wat gebruiken om de kerstperiode te vieren (ontdek hier hoe ze dat vieren). Wij gunnen je een tikkeltje Zweden, maar besparen je een vliegticket, bus- of autorit richting de Zweedse grens. De Zweedse kerst vier je gewoon in Groningen, in het weekend van 11 en 12 december 2021.

Suikerfabriek Groningen

© 2016-2022 | Zweedse Kerstmarkt is onderdeel van SIER Events B.V. | Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeld en ondersteund door Triati | Ontworpen door Studio Mike

Privacy statement | Foto's en videos