PREVIEW LINE-UP / Deze 7 nieuwkomers worden jouw favorieten

Hoeveel zei je? 108 standhouders? Hell yeah! De Zweedse Kerstmarkt 2019 heeft de leukste én dikste line-up ooit! Alle beschikbare plaatsen voor standhouders zijn inmiddels dan ook vergeven, en dat maakt ons trots! In het weekend van 7 en 8 december ontdek je alleen maar unieke spots in de Suikerfabriek in Groningen. Binnenkort stellen we al deze fijne smaakmakers stuk voor stuk aan je voor. Voordat het zover is, onthullen we graag de eerste 8 namen. Dit zijn allemaal nieuwkomers. Check hun verhaal en noteer alvast jouw favorieten.

1. Tynke Mulder Art & Illustration

De Zweedse Kerstmarkt is zonder enige twijfel dé markt waar jij jouw unieke kerstcadeaus gaat scoren. Tijdens je ‘happy hunting-tocht’ raden we je aan om hoe dan ook even te gaan buurten bij Tynke Mulder, beeldend kunstenaar. Tynke laat zich graag inspireren door Scandinavië met al haar landschappen en dieren. Tijdens de Zweedse Kerstmarkt komt ze met kaarten, prints, woodprints en kalenders van tekeningen.

Credits foto: Handmade Hopes

2. Handmade Hopes

De Zweedse Kerstmarkt mag graag typisch Scandinavische adresjes combineren met ditzelfde geluk dichterbij huis. Handmade Hopes is zo’n lichtend voorbeeld. Onder ‘stadjers’ wellicht allang bekend, zo niet: kom dan snel kennismaken tijdens de Zweedse Kerstmarkt. De shop uit de Oosterstraat in Groningen is een werk- en leervoorziening voor jongeren uit de jeugdzorg. Samen maken ze creatieve producten, vaak met een Scandinavisch gevoel. Waar je zoal aan mag denken? Kerstbomen van oude boeken, zelfgemaakte mutsjes voor hertjes en gestipt servies. Kortom: unieke, handgemaakte cadeautjes vanuit een goed hart.

3. Marian’s Seizoenslekkernijen

Marian Stobbe brengt op haar wijze een ode aan het Zweedse kerstbuffet. Wat er tijdens de Zweedse Kerstmarkt zomaar op jouw bordje kan belanden? Wat dacht je van witte wijn zuurkool, appelmoes met cider, appelsiroop, rode bieten relish of bramenazijn? Marian Stobbe is een prinses in de keuken. Haar passie voor alles wat eten betreft heeft ze vertaald in Marian’s Seizoenslekkernijen. Of zoals ze het zelf treffend verwoordt: “Andere mensen praten altijd over het weer, ik praat altijd over eten”.

Credits foto: Facebook Mamwiljeditvakermaken

4. Anne van Twillert

“Mam, wil je dit vaker maken?” Als je kinderen het continu vragen, dan móet je er wel iets mee doen. Zo geschiedde. Anne van Twillert – moeder van Nora, Rosan, Jens en Jort – schreef een 160 pagina’s dik kookboek voor het gezin. Gezond, rap en zonder poespas aan tafel. De foto’s voor het boek schoot ze deels in Zweden, haar tweede thuis, en in Usquert. Het boek is dan ook, volgens Anne, een mooie combi tussen het Hoogeland en het Hooge Noorden. Tijdens de Zweedse Kerstmarkt blader je natuurlijk even door deze kookkraker, laat Anne je meteen haar variatie proeven op de Zweedse Kokosnötbollar en verkoopt ze haar verzameling van Zweedse loppis.

5. Fredrikas Lycka

Eerlijk is eerlijk. De Zweedse Kerstmarkt haalt weliswaar het Zweedse gevoel naar Groningen, maar er gaat toch niets boven het moment dat je beide voeten zelf het Zweedse land aanraken. En als je dat doet, doe het dan goed. Overnacht bijvoorbeeld in Fredrikas Lycka in het noorden van Zweden. Pal aan het grote meer de Viska, in het vriendelijke dorpje (je raadt het al) Fredrika. In het weekend van de Zweedse Kerstmarkt reizen de Nederlandse eigenaren Betty en Ronald speciaal naar Groningen. Ze vertellen je niet alleen alles over het gebied – Lappland, ze nemen ook Zweedse artikelen mee om je alvast van het Zweedse gevoel te laten proeven.

Credits foto: Tynke Mulder

6. Kari’s Crackers

In haar thuisland Noorwegen kreeg Kari knekkebrød met de paplepel ingegoten. Inmiddels woont Kari al twee decennia in Salland waar ze al jaren haar eigen knekkebrød bakt. Vriendinnen vroegen steeds om meer. Kari’s Crackers was niets meer dan een logisch gevolg. In haar thuisbasis in Heino is Kari gezegend met een groep mensen die haar de helpende hand toesteken en tegelijkertijd leren om zichzelf te ontwikkelen. Het zijn allemaal mensen die om wat reden dan ook (even) de ruimte nodig hebben om hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. Samen zorgen ze voor geweldige voedingswaren én lekkere crackers. Scoor op de Zweedse Kerstmarkt jouw portie handgemaakte, biologische of veganistische Noorse knekkebrød.

Credits foto: Facebook Kari’s Crackers

7. Van Nouvél

De Zweedse Kerstmarkt is dit er jaar voor alle knappe koppen uit de familie. En natuurlijk beginnen we dan bij de aller-állerkleinsten. Anouk Velting laat hiervoor graag haar handen spreken. En dat doet ze niet onverdienstelijk. Haar ‘Van Nouvél’ staat voor handgemaakte babyaccessoires, zoals babynestjes, omslagdoeken, dekentjes, commodemandjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het leuke is: de producten zijn altijd uniek. Als klant maak je namelijk zelf een keuze uit de verschillende stofkleuren en –printjes.

© 2016-2021 | Zweedse Kerstmarkt is onderdeel van SIER Events B.V. | Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeld en ondersteund door Triati | Ontworpen door Studio Mike

Privacy statement | Foto's en videos